Na czym polega dieta odkwaszająca organizm i jak prawidłowo ją stosować?

Dieta odkwaszająca organizm to dieta, która przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, która dosyć często jest zaburzona. Przyczyny mogą być rożne. Zalicza się do nich jedzenie zbyt dużej ilości cukru oraz nabiału. Podstawą diety odkwaszającej są warzywa oraz owoce. Jak stosować dietę odkwaszającą organizm i jakie produkty powinno się odstawić na czas jej trwania?
Zakwaszenie organizmu – jak do niego dochodzi?
Dieta, która odkwasza organizm jest dobrym pomysłem, jeżeli ktoś odczuwa niekorzystne zmiany zdrowotne, w związku z dotychczasowym stylem życia. W związku z nieprawidłową dietą w organizmie dochodzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. W normalnych warunkach organizm ludzki ma pH lekko zasadowe, jednak są produkty, które obniżają ten odczyn. Należą do nich nabiał, pieczywo oraz mięso. W związku w taką dietą dochodzi do zakwaszenia organizmu, który zaczyna dawać niepokojące objawy.
Objawy zakwaszenia organizmu – do czego prowadzą?
Gdy organizm jest zakwaszony pojawia się kilka niepokojących objawów. Należą do nich: obniżenie nastroju, brak koncentracji albo problem z jej utrzymaniem, wypadanie włosów w większych ilościach niż normalnie, bolesne skurcze mięśniowe, przewlekłe zmęczenie, znużenie, łzawienie oczu oraz wycieki z nosa, złe samopoczucie. Organizm staje się bardziej niż w normalnych okolicznościach narażony na złapanie infekcji wirusowej lub bakteryjnej. Zaczyna dochodzić do kłopotów ze skórą, na której pojawia się trądzik. Czasem dochodzi nawet do atopowego zapalenia skóry. Zakwaszenie organizmu, które nie zostanie wykryte może prowadzić do takich problemów jak nadwaga, miażdżyca, czy zwyrodnienie stawów. Gęstość kości może zostać zmniejszona, czego następstwem jest osteoporoza. Może pojawić się także nadciśnienie tętnicze, a nawet choroba nowotworowa.
Jak stosować dietę odkwaszającą organizm?
Z pomocą w zakwaszeniu organizmu przychodzi dieta, która polega na odkwaszaniu. W diecie odkwaszającej eliminuje się produkty, które są powodem zakwaszenia organizmu. Działa na zasadzie 80/20. 80% produktów, które zjada osoba, która ją stosuje ma być zasadotwórczych, a 20 kwasotwórczych. Zazwyczaj dieta składa się z 5 standardowych posiłków. Należy jeść minimum raz na 3-4 godziny. Ważnym składnikiem diety odkwaszającej jest woda. Jej minimalna dzienna ilość wynosi 1,5 litra. Korzystne będzie spożywanie wody mineralnej niegazowanej. Woda jest ważnym czynnikiem poprawnego funkcjonowanie organizmu, gdyż pomaga usunąć toksyny z organizmu, a także dzięki niej metabolizm działa sprawniej. Można pić także świeżo wyciskane soki.
Jakie produkty jeść?
W diecie odkwaszającej najczęściej stosuje się warzywa i owoce. Dzień można zacząć od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Do najbardziej zasadotwórczych należą: marchew, bakłażan, cebula, limonka, czerwona kapusta, a także zielone warzywa w tym seler, surowy szpinak, szparagi oraz ogórki. Są to produkty, których odczyn pH jest bardzo wysoki. Do mniej zasadowych należą: cukinie, winogrona, gruszki, mango, melony, daktyle, sałata, borówki i kiwi. Można spożywać także grejpfruty, pomidory, jabłka i pomarańcze. Dobre będzie także picie zielonej herbaty oraz naparów ziołowych takich jak mięta, skrzyp, czy pokrzywa.
Co wykluczyć z diety?
Stosując dietę odkwaszającą organizm należy wykluczyć całkowicie: fast foody, tłuste mięso, cukier, słodycze, sery topione oraz żółte, pieczywo, a także nabiał. Najlepiej wykluczyć kofeinę, teinę i napoje gazowane. Nie można palić i pić alkoholu.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY