Dieta cukrzycowa jadłospis na wielkanocny świąteczny stół
Już niedługo zasiądziemy do wielkanocnych stołów, by skosztować tradycyjnych potraw, nacieszyć się dekoracjami świątecznymi, spotkaniami z rodziną. Co w Wielkanoc mogą zjeść diabetycy, czyli dieta cukrzycowa jadłospis wielkanocny.
Wielkanoc w każdym domu niesie obfitość wysokokalorycznych posiłków, wielodaniowych poczęstunków , zastawionych smacznymi przekąskami stołów. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z dostarczaniem żołądkowi nadmiernej ilości pokarmu. Szczególnie dobrze wiedzą o tym diabetycy.
Dieta cukrzycowa, a smakołyki z wielkanocnego stołu
Nawet zdrowym osobom trudno jest zachować dietę i umiar w spożywaniu świątecznych posiłków. Kuszą wielkanocne ciasta, mięsa, wędliny – wszystko przyrządzone na różne smakowite sposoby. Spędzanie świąt w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole potęguje chęć posmakowania dań i wznoszenia wspólnych toastów.
Wielkanocny jadłospis dla diabetyków w diecie cukrzycowej
Zmagając się z cukrzycą warto dużo wcześniej przygotować wielkanocny jadłospis, aby mieć do wyboru zdrowe, apetyczne potrawy, których smakiem można się cieszyć bez obaw o ich indeks glikemiczny. Diabetyk musi się trzymać odpowiednich wskaźników: WW i WBT.
Skrót WW oznacza wymiennik węglowodanowy, czyli równowartość 10 g węglowodanów przyswajalnych ( bez błonnika) .WBT to wymiennik białkowo-tłuszczowy – to z kolei odpowiednik 100 kcal pozyskiwanych z białka lub tłuszczu.
Przy obliczaniu WBT warto zapamiętać, że:
- 1WBT = 100 kcal z tłuszczów białka
- 1 g białka = 4 kcal
- 1 g tłuszczu = 9 kcal
- 1 g węglowodanów = 4 kcal
Przykładowo: jedna porcja białej kiełbasy Morliny (100 g) ma 273 kcal, w tym: 11 g białka, 3,20 węglowodanów, 24 g tłuszczu, 2 g soli.
WW : 100 g kiełbasy = 3,20 węglowodanów. WW = 3.20/10 = 0,32 WW.
WBT : kalorie z węglowodanów : 3,20 x 4 = 12,8 kcal . Całkowita kaloryczność 273kcal bo – kalorie z cukrów (12,8 kcal) = 260 kcal . 260 kcal to 2,6 WBT.
Jedna porcja kiełbasy białej to zatem 0,32WW i 12,6 WBT.
Trzymając się tych przeliczników w różnych produktach żywnościowych diabetycy mogą mieć prosty, a jednocześnie zdrowy jadłospis – nie tylko na święta.
Czego unikać w diecie cukrzycowej? Jakie zamienniki powinni stosować diabetycy tworząc swój jadłospis?
Planując świąteczne wypieki warto unikać białego czy brązowego cukru i sięgnąć po jego zamienniki: ksylitol lub stewię , które można kupić w każdym sklepie. Mąkę pszenną zastąpić owsianą , z ciecierzycy czy gryczaną i korzystać z naturalnych cukrów zawartych w owocach – nieraz dodanie do masy kilku suszonych daktyli w pełni zastąpi cukier. Ciekawą alternatywą są również ciasta warzywne – browni z pomidorów, pierniki marchewkowe, czy ciasta z dodatkiem szpinaku.
Podstawą posiłków powinny być razowe makarony, kasze, warzywa, kiszonki, sezonowe owoce o małej zawartości cukru (niewskazane są banany, winogrona i słodkie odmiany jabłek).
Smażone mięsa warto zastąpić lekkimi , duszonymi na parze potrawkami drobiowymi , bądź pieczonymi w piekarniku chudymi częściami indyka lub kurczaka. Zamiast kotletów smażonych na oleju podać niepanierowane, pieczone ryby.
Ziemniaki zamienić na kasze, brązowy ryż, bądź ciemne pieczywo. Majonez i musztardę zastąpić niskotłuszczowymi jogurtami naturalnymi z dodatkiem chrzanu bądź koperku lub sezonowych ziół.
Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z jajkami. Diabetycy powinni zrezygnować z żółtka i sięgać tylko po białko – również w paście jajecznej ,czy żurku. Mięsne wywary można zastąpić bulionem warzywnym. Pasztety mięsne dobrze jest zamienić na te złożone z selera, marchewki czy pietruszki.
Dieta cukrzycowa jadłospis, czyli święta bez wyrzutów sumienia
Przygotowanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym to gwarancja, że wszystkie osoby zgromadzone przy świątecznym stole będą mogły bez wyrzutów sumienia sięgać po ulubione przysmaki. Wspólny czas spędzony na wielkanocnej uczcie nie będzie skutkował kilkoma dodatkowymi kilogramami i niebezpieczną hiperglikemią.
Życzymy wszystkim diabetykom zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych i smakowitych potraw z niskim indeksem glikemicznym.
Barbara Kalinowska